Welkom

Regio text

 

LET OP: Vanwege het COVID-19 virus, Corona-virus, dient u zich te allen tijde aan te melden. Dit kan via e-mail (info @ bridgemuseum.nl).
Volg bij binnenkomst de aangegeven instructies om uw bezoek, en dat van anderen, zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Reguliere openingstijden: di + wo + do + vr  van 13:30 - 17:00

 

NIEUWSBRIDGE: CORONA BRIDGE MARKER

vervolg op nieuwsbrief behorend bij 'Bridge' magazine.
Met deze link kunt u een PDF downloaden en onderstaande tekst lezen mét foto's.
https://1drv.ms/b/s!AnsRoVSg5Ed2gUPnwdwlrjHOz0RM?e=QKT2eF

Het Whist tijdperk kende eind 19e eeuw zijn grootste bloei. Om het aantal slagen bij te houden waren er Whistmarkers. Iedere partij had er één en hield daarop de stand bij. Bij een totaal van 30 was, na een aantal spellen, de partij afgelopen en werd er in andere samenstelling gespeeld.

De Whistmarkers waren standaard aanwezig in een kaartendoos. De vindingrijkheid om van de markers praatstukken te maken was groot.

De overgang van Whist naar Bridge gebeurde aan het begin van de 20ste eeuw.  Het was het oorspronkelijke bridge en de Whistmarker evolueerde mee tot Bridgemarker.

Bij Bridge mocht de gever de troefsoort bepalen. De dummy deed zijn intrede. En een puntenwaardering per troefsoort werd ingevoerd: schoppen leverde 2 punten op per slag boven de zesde slag, klaveren 4, ruiten 6, harten 8 en zonder troef 12 punten. Uit die tijd stamt de Corona Bridgemarker > (AFB 4), welke op de markt gebracht werd door de Engelse speelkaartenfabrikant Thomas de la Rue & Co. Limited. Eerder, eind 19e eeuw, fabriceerden zij de Cavendish Whistmarker.

Naast de punten, behaald door het aantal slagen, werden ook bonuspunten toegekend als men meerdere honneurs had. Deze punten konden ‘boven de streep’ bijgehouden worden.

De mogelijkheid bestond nog steeds om de Corona marker te gebruiken als Whistmarker voor het rode en blauwe partnership. De fabrikant adviseert om 2 van deze markers te gebruiken zodat de partnerships elkaar kunnen controleren. En om meer afzet te kunnen creëren...

Hoe ingewikkeld het rekenen ook was, de Corona marker hielp je daar nauwelijks mee. Een bijdrage aan vereenvoudiging ervan, kwam pas in 1925 toen Harold Vanderbildt de stap zette naar de huidige score tabel.

Hoe degelijk de Corona bridgemarker ook was, na 1915 was hij niet meer bruikbaar door de invoering van Auction Bridge. Nu, meer dan 100 jaar na dato, een ‘kroonjuweel’ van de collectie in het bridgemuseum.

De naam, aanleiding om er aandacht op te vestigen, was er veel eerder dan het corona bier of het virus. Het woord 'corona' betekent zoveel als 'kroon' en is doorheen de decennia met regelmaat gebruikt als (merk)naam voor producten. In dit geval zal de fabrikant, of diens marketing afdeling, deze bridgemarker als een 'kroon' in hun collectie hebben beschouwd...

 

BOEKENMARKT GAAT DOOR
Unieke mogelijkheid uw bridgebibliotheek uit te breiden! Klassiekers en nieuwe boeken. Vele oude jaargangen van Bridgeworld, Bridge Magazine (UK) en van het Nederlandse bridge. Ingebonden en als losse exemplaren. Alles voor ‘boekenmarktprijzen’.
Met uw aankopen steunt u het bridgemuseum!

 

Maandelijkse boekenmarkt
Op de laatste vrijdag van de maand is er een boekenmarkt in het museum. De boeken zijn verzameld op taal en, waar mogelijk, alfabetisch op auteur.
Het betreft voornamelijk Engelse boeken, Nederlands is ruim aanwezig, en een beetje Frans- en Duitstalig. Toernooiboeken, daily bulletins, boeken over Whist, encyclopedieën en tijdschriften zijn aanwezig.

De prijzen zijn schappelijk. Diverse pockets vanaf € 0,50 en ‘reguliere’ boeken vanaf € 1,00 (paperback) en € 5,00 (hardcover) tot € 10,00 voor toernooiboeken. Prijzen voor losse magazines vanaf € 2,00 tot € 5,00 ps. Gebonden jaargangen vanaf € 20,00 tot € 40,00 ps.

Bijzondere titels of geliefde verzamelobjecten worden apart geprijsd. Er is een klein aantal antieke boeken voor de liefhebber, welke niet onder de tarieven van de boekenmarkt vallen.

Interesse in de boekenmarkt? Laat ons via e-mail weten wanneer u het museum zal bezoeken: info@bridgemuseum.nl o.v.v. BOEKENMARKT. Zo kunnen wij het voor iedere bezoeker COVID-19-veilig houden.

Data in 2020:
vrijdag 28 augustus,       13:30 – 17:00
vrijdag 25 september,                  13:30 – 17:00
vrijdag 30 oktober,         13:30 – 17:00
vrijdag 27 november,    13:30 – 17:00
december vervalt i.v.m. de feestdagen

WELKOM IN HET MUSEUM VAN HET KAARTSPEL & BRIDGE MUSEUM
Een museum vol verrassingen!   ♣   ♦   ♥   ♠   

Welkom bij het Museum van het Kaartspel, en het Bridge Museum! Wat in 1971 begon met het verzamelen van bridge magazines en -boeken groeide uit tot wat vandaag de dag het enige museum over bridge ter wereld is... Bridge is een populaire denksport en wordt al meer dan 100 jaar gespeeld. Wereldwijd door 50 miljoen mensen. Bridge is het enige kaartspel met wereldwijd dezelfde spelregels.

Op de begane grond laat het Bridge Museum u het verhaal van bridge zien, van oorsprong tot modern spel, van niet-bridger tot thuisbridger en van clubbridger tot wereldkampioen.

De bibliotheek bevat een unieke collectie boeken en tijdschriften in maar liefst 28 verschillende talen. Voor groepen en bridgeverenigingen is er een aparte speelzaal waar lezingen en bridgedrives gehouden kunnen worden.

Wie zich thuis voelt tussen kaartsymbolen kan op de eerste verdieping zijn hart ophalen in het Museum van het Kaartspel. Hier zien we beeldjes, servies, meubilair, glaswerk, textiel, speelkaarten en nog veel meer met kaartsymbolen of andere kaartspelen dan Bridge.

 


Bekijk de promotionele film.

 VERMELDENSWAARDIG
 

♣   ♦   ♥   ♠   


De website wordt momenteel vernieuwd. Een nieuwe database structuur maakt het mogelijk om het virtuele museum uit te breiden.
Thans zijn de gegevens van o.m. boeken en tijdschriften, welke in de winkel te koop staan, niet bijgewerkt. Voor een actueel overzicht kunt u best e-mailen naar info @ bridgemuseum.nl.

♣   ♦   ♥   ♠   


Legendarische bridgers: Kees Kaiser haalt herinneringen op.
31 januari interviewde Bob van de Velde de bridger Kees Kaiser. Hier kunt u kijken naar een samenvatting.


Bekijk de film.

  
 

Meer nieuws? Lees hier verder op deze website, of bezoek onze Facebook-pagina.

Museum van het Kaartspel & Bridge Museum
Bezoekadres: bereikbaar via Zuster J.C. Croonhof, LEERDAM
Postadres: Watertorenlaan 25, 4141 HT, LEERDAM
Telefoonnummer: 0345 - 631 799

Copyright © 2019 Dutch Bridge Museum Contact

Bij bezoek aan deze website worden geen cookies geregistreerd.

Copyright